Тел.: (044) 452 24 03, (067) 327 30 15 (д/с), (067) 403 56 63 (д/с)
Бiльше, нiж просто якiсна освiта
/ Смакота на гімназійному столі: морквяні кекси і "божественна картопля"

Новини

 Лют02

Смакота на гімназійному столі: морквяні кекси і "божественна картопля"

З жовтня на сторінці Святошинської гімназії в Facebook ми започаткували рубрику #смакота_на_гімназійному_столі, в якій пишемо про те, чим частують учнів гімназії на сніданок, обід, полуденок та вечерю наші працівники кухні. Секрети приготування різних корисних страв розкриває наш шеф-кухар Андрій Дмитренко, а вподобайками та пустими тацями діти дякують нашим працівникам за сумлінну щоденну працю. 

Отож, у січні ми писали про дві страви, які не лишили байдужих у Святошинській гімназії – це морквяні кекси та тістечко "Картопля". Почнімо з кексів :)

"Я мрію спекти кекс із усмішок та обіймів і розділити його з усіма", казала одна з героїнь сучасного кіноматографу.

І, знаєте, інколи нам знається, що працівники кухні Святошинської гімназії, випікаючи морквяні кекси для наших вихованців, таки додають до них “усмішок та обіймів” – настільки апетитні ті пундики! Проте наш шеф-кухар дає зовсім інший перелік інгредієнтів.

Отож, для морквяних кексів треба узяти:

  • моркву, родзинки, яйце, соняшникову олія, борошно, корицю, імбир. Важливо, щоб усі інгредієнти були кімнатної температури.

Насамперед готуємо форми для випічки: змащуємо маслом, обсипаємо борошном і струшуємо надлишки. Моркву потрібно натерти на середній терці, всі продукти перемішати і випікати в розігрітій до 180°С духовці близько 25-30 хвилин. Перед подачею кекси остудити, присипати цукровою пудрою.

Із цим рецептом, до речі, можна дати волю фантазії: замість родзинок покласти ананас, горіх, цукати, шоколад, ягоди... Проте повари Святошинської гімназії обирають лише найкорисніше – і гімназисти віддячують їм пустими тацями після полуденку.

***

— Це була божественна картошка...
— Причому обидві!

Такий діалог можна було підслухати в їдальні Святошинської гімназії у середу одразу після полуденка та вечері. Тому що і печена картопля з травами, і тістечка "Картошка" дійсно були неперевершеними на смак. Настільки, що кілька вчителів цікавились рецептом, а кільканадцять гімназистів уточнювали, чи не проведуть їм кулінарний майстер-клас із приготування цієї смакоти. То з чого та як на кухні готували ті шоколадно-какао-ванільні "Картоплинки"?

ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ ТІСТЕЧКА "КАРТОПЛЯ:

  • пісочне печиво;
  • вершкове масло;
  • цукрова пудра;
  • какао;
  • тепле молоко;
  • ваніль (за смаком).

Всі інгредієнти потрібно ретельно подрібнити і перемішати при кімнатній температурі, а далі з однорідної маси зліпити кульки вагою 60 грамів кожна. Після наші кухарі піддають тістечка шоковій заморозці, і вже безпосередньо перед подачею посипають панірувальними сухарями з булочки.

За деталями звертайтеся до працівників гімназійної кухні. Або стежте за розкладом кулінарних майстер-класів і приєднуйтесь до гімназистів. Повірте, воно того варте!

Раніше у рубриці #смакота_на_гімназійному_столі:

Вперше ці матеріали було опубліковано на сторінці Святошинської гімназії в Facebook. Долучайтесь до наших читачів і стежте за новинами гімназійного життя!